Veel Gestelde Vragen

Stadspark Cinema

Stadspark Cinema?  

Het idee is om van half juni tot half september films te vertonen in de openlucht. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe op zondag. De vertoningen starten steeds een half uur na zonsondergang. Het wordt een jaarlijks terugkerende openluchtbioscoop. Het programma bestaat uit een mix van Cult, Arthouse en Klassiekers. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een korte film.  De zomer van 2022 is nog ver weg, maar deze titels zouden niet misstaan in de programmering: Cruella, Promising Young Woman, Kajillionaire, Saint Frances, Another Round en Casablanca.

Op de zondag is er ruimte voor een programma dat op het groene karakter van het park aansluit. Denk o.a. aan: Nacht van de Vleermuis, stekjesruildag, workshop tuin inrichten voor biodiversiteit of een documentaire over voedselbossen met een inleiding.

Waar?

De openluchtbioscoop, komt in het noordoosten van het park, boven de kinderboerderij. De richting van het geluid is met geel aangegeven. Richting de Vesta.

Inspiratie

In het buitenland is een vaste openluchtbioscoop vrij gewoon.. In onder andere Berlijn, Hamburg, München en Parijs zijn fraaie voorbeelden te vinden van goedlopende openluchtbioscopen specifiek in parken. Openluchtfilm lijkt daar op verschillende plekken al jarenlang goed te gedijen. De steeds warmere en drogere Nederlandse zomer, maakt een vaste openluchtbioscoop ook in ons klimaat haalbaar. Het lange seizoen is gekozen om het slecht weer risico zoveel mogelijk te spreiden.

Buurt

De openluchtbioscoop gaat in de zomer van 2024 open. We kunnen ons voorstellen dat er nu al vragen zijn, bijvoorbeeld van buurtbewoners, over geluid, overlast en afval. Vandaar dat we nu al een FAQ samengesteld hebben. Zodra we open zijn, komt er natuurlijk een echte FAQ met een oplossing voor bezoekers die hun sleutelbos kwijt zijn geraakt. Tot het zover is, willen we misverstanden over geluid, overlast en ecologie wegnemen. Als je nu al een vraag hebt, beantwoorden we die natuurlijk ook graag.

Hoe zit het met het geluid?

We hebben een akoestisch adviesbureau ingeschakeld om het geluid in kaart te brengen. De gemeente Groningen heeft een duidelijke richtlijn opgesteld waar de Cinema aan moet voldoen om op deze plek films te mogen vertonen. De gemeente stelt als norm 30 decibel (dB) na 23:00 uur op de meest belasted gevel.

Het toegestane filmgeluid is niet te vergelijken met het geluid van een evenement op de Drafbaan. Het niveau is veel lager, namelijk 30 dB (A) voor de Cinema tegenover 70 dB (A) voor optredens op de drafbaan. Als laatste voorzorg gaan we het geluid continu meten, zodat we bij een overschrijding van de 30 dB (A) norm direct kunnen ingrijpen. Om een en ander in pespectief te zetten. De dB schaal is logaritmisch. Elke 3 dB extra staat voor een verdubbeling van het geluid. Om tot een niveau van 70 dB te komen, zouden 8.000+ Stadspark Cinema’s nodig zijn.

Deze lijst geeft een goede indruk van de verschillende decibelwaarden.

Waarom een vaste opstelling?

Een pop-up filmvoorstelling zou zonder subsidie bijna € 30,- voor een ticket moeten vragen. Pop-up openluchtbioscopen werken met gehuurd materiaal, zoals scherm, projector en geluid. Die afhankelijkheid van gehuurde apparatuur en de daarbij logische korte aaneengesloten vertoningsperiode, maken het erg lastig om in pop-up vorm zonder verlies te vertonen. Een vaste opstelling daarentegen maakt het wél mogelijk om openluchtfilms rendabel te vertonen. De gekozen opzet met een lang seizoen maakt de bedrijfsvoering zekerder. Dat maakt het mogelijk om in duurzaamheid te investeren, en het schept ruimte om interessante films te programmeren.

Kan de bioscoop niet op de Drafbaan of het Suikerunieterrein?

Nee, daar zou de bioscoop onder de evenementen regels voor geluid vallen. Dat geeft zoveel overlast, dat het maar een paar keer per jaar toegestaan zou zijn om films te vertonen. Alleen in een vaste opstelling is het mogelijk, het geluid te zo te richten dat de bioscoop geen overlast veroorzaakt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar een geluidsysteem dat zo gericht werkt, huur je niet even voor een weekendje, dat moet op maat ontworpen worden. Dus gek genoeg, voorkomt juist de vaste opstelling geluidsoverlast, zowel in het park zelf, naar de kinderboerderij en de omliggende wijken toe.

Blijft er afval achter in het park?

We verkopen geen consumpties in wegwerpverpakkingen, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat bezoekers zelf iets meenemen. Hoewel we na iedere vertoning grondig opruimen, kunnen we in het donker altijd iets over het hoofd zien, dat ruimen we de volgende ochtend op. Het afval kan niet het park in waaien, doordat het veld wordt omringd door een dichte meidoornhaag.

Hoe zit het met de natuur, biodiversiteit en ecologie?

Voor de aanleg van de Cinema worden geen bomen gekapt. Op het veld worden zelfs twee bomen toegevoegd. De Cinema ligt verscholen in het groen, onzichtbaar vanaf de paden om het veld heen. We halen 450 m2 asfalt en 240 m2 betontegels weg en voegen 600 m2 inheemse siertuin toe. De containers krijgen een groendak van 90 m2. Met een sjiek woord, een natuurinclusief ontwerp. De binnentuin blijft tot een uur voor aanvang van de film openbaar toegankelijk.

De Cinema draait op zonne-energie. De overdag opgeslagen energie wordt in de avond losgelaten op het filmdoek. Er is bij het ontwerp zoveel mogelijk op biodiversiteit gelet. Dat komt terug in een zo ruim mogelijk gekozen bloeiboog, voor zowel de gemengde haag die het veld omringd, het groendak en de twee sierbomen op het veld.

De zonnepanelen die het terras overkappen, wekken voor 6 huishoudens energie op. En ze houden daarnaast bezoekers droog. mocht het tijdens een voorstelling regenen. Het regenwater dat op de zonnepanelen valt wordt opgevangen, zodat er tijdens een droge periode geen drinkwater gebruikt hoeft te worden om het gras groen te houden.

Wilde bijen?

Die steken niet.

Is het een Corona project?

Nee, in de zomer van 2019 is er voor het eerst overleg geweest met de gemeente Groningen over het idee, een openluchtbioscoop in het Stadspark te beginnen.

En als het regent?

De voorstellingen gaan altijd door. Ook als het regent vertonen we de film. Er is beperkt plek om droog naar de film te kijken.

Hoe kom ik bij de Cinema?

Het idee is dat bezoekers met de fiets, OV of lopend naar de Cinema komen. Bezoekers die met de auto komen kunnen het beste in de buurt van de Vesta een parkeerplek zoeken.

Hoeveel gaat een kaartje kosten?

Een ticket gaat ongeveer 10 euro kosten.

Waarom pas in de zomer van 2024 open?

Het idee voor een openluchtbioscoop in het Stadspark is onderdeel van het Gemeentelijke plan “Herijking visie Stadspark: Stadspark, park voor de stad”. Eerst moet deze visie nog door de Gemeenteraad goedgekeurd worden. De bioscoop is een privaat initiatief en is verder onafhankelijk van de gemeente Groningen. Ze draait, zonder subsidie films.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Voor de openingsfilm Koyaanisqatsi, verloten we 10 kaarten onder de “likers” van Stadspark Cinema op Facebook. Via de nieuwsbrief – inschrijving onderaan de pagina – houden we je natuurlijk net zo graag op de hoogte.