Faq

Stadspark Cinema FAQ

De openluchtbioscoop gaat, als het goed is, in de zomer van 2022 open. We kunnen ons voorstellen dat er nu al vragen zijn, bijvoorbeeld van buurtbewoners. Vandaar dat we nu al een FAQ samengesteld hebben. Zodra we open zijn, komt er natuurlijk ook een oplossing voor bezoekers die hun sleutelbos kwijt zijn geraakt. Tot het zover is, willen we mogelijke zorgen over geluid en overlast wegnemen.

Stadspark Cinema?  

Het idee is om van half juni tot half september films te vertonen in de openlucht. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe op zondag. De vertoningen starten steeds een half uur na zonsondergang. Het wordt een jaarlijks terugkerende openluchtbioscoop. Het programma bestaat uit een mix van Cult, Arthouse en Klassiekers. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een korte film.  De zomer van 2022 is nog ver weg, maar deze titels zouden niet misstaan in de programmering: A promising Young Woman, Kajillionaire, Saint Frances, Another Round en Casablanca.

Op de zondag is er ruimte voor een programma dat op het Park aansluit. Denk o.a. aan: Nacht van de Vleermuis, stekjesruildag, workshop tuin inrichten voor biodiversiteit of een documentaire over voedselbossen met een inleiding.

Hoe zit het met het geluid?

We hebben een akoestisch adviesbureau ingeschakeld om het geluid in kaart te brengen. De gemeente Groningen heeft een duidelijke richtlijn opgesteld waar de Cinema aan moet voldoen om op deze plek films te mogen vertonen. De gemeente stelt als norm 30 decibel (dB) na 23:00 uur op de dichtsbijzijnde gevel. In het onderstaande kaartje is te zien dat het gaat om de bovenste flat aan de Verzetstrijderslaan. Op de Groninger geluidskaart staat deze flat staat nu voor 50 – 55dB Lnight wat betreft achtergrondruis van het wegverkeer.  

Daar blijft de Cinema onder. Of, anders gezegd, de achtergrondruis van het wegverkeer is een stuk hoger op die plek. Deze 30dB norm houden we ook vóór 23:00 uur aan.

Op het kaartje is te zien hoe de Cinema haar geluid projecteert. De Cinema wordt uitgerust met luidsprekers, die het geluid sterk richten. Binnen de gele lijnen op het veld is het geluid goed te horen. Buiten de gele lijnen neemt het geluidsniveau zeer snel af. Ook in het laag.

Het filmgeluid is niet te vergelijken met het geluid van een evenement op de Drafbaan. Het niveau is veel lager, namelijk 30 dB(A) voor de Cinema tegenover 70 dB(A) voor optredens op de drafbaan. Als laatste voorzorg gaan we het geluid continu meten, zodat we bij een overschrijding van de 30 dB (A) norm direct kunnen ingrijpen.

Deze lijst geeft een goede indruk van de verschillende decibelwaarden.

Inspiratie

In het buitenland is een vaste openluchtbioscoop vrij gewoon. In Berlijn, Hamburg, München, Parijs en Griekenland zijn fraaie voorbeelden te vinden van dit type bioscoop. Openluchtfilm lijkt daar op verschillende plekken al jarenlang goed te gedijen. De steeds warmere en drogere Nederlandse zomer, maakt een vaste openluchtbioscoop ook in ons klimaat haalbaar. Het lange seizoen is gekozen om het slecht weer risico zoveel mogelijk te spreiden.

Waar zit dat?

In de noordoosthoek van het Stadspark, bij de Vesta ingang. Op dit veldje.

Waar kan ik parkeren?

Het idee is dat bezoekers met de fiets, OV of lopend naar de Cinema komen. Bezoekers die met de auto komen kunnen het beste in de buurt van de Vesta een parkeerplek zoeken.

Blijft er afval achter in het park?

We verkopen geen consumpties in wegwerpverpakkingen, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat bezoekers dat zelf meenemen. Hoewel we na iedere vertoning grondig opruimen, kunnen we altijd iets over het hoofd zien. Dat kan niet verder het park in waaien, doordat het veld wordt omringd door een meidoornhaag.

Hoe zit het met de natuurlijke omgeving?

Voor de aanleg van de Cinema worden geen bomen gekapt. De Cinema ligt verscholen in het groen, onzichtbaar vanaf de paden om het veld heen. We halen een stuk asfalt weg en voegen een inheemse siertuin toe. Het filmveld blijft tot een uur voor aanvang van de film openbaar toegankelijk.

De Cinema draait op zonne-energie. De overdag opgeslagen energie wordt in de avond losgelaten op het filmdoek. Er is bij het ontwerp zoveel mogelijk op biodiversiteit gelet. Dat komt terug in een zo ruim mogelijk gekozen bloeiboog, voor zowel de gemengde haag die het veld omringd, het groendak en de twee sierbomen op het veld. Het regenwater dat op de zonnepanelen valt wordt opgevangen, zodat er tijdens een droge periode geen drinkwater gebruikt hoeft te worden om het gras groen te houden.

Wilde bijen?

Die steken niet.

Is het een Corona project?

Nee, in 2019 zijn de eerste plannen gesmeed voor deze openluchtbioscoop.

Wat als het regent?

De voorstellingen gaan altijd door. Ook als het regent vertonen we de film. Er is beperkt plek om droog naar de film te kijken.

Wat gaat een kaartje kosten?

Een ticket gaat ongeveer 10 euro kosten.

Waarom pas in de zomer van 2022 open?

Het idee voor een openluchtbioscoop in het Stadspark is onderdeel van het Gemeentelijke plan “Herijking visie Stadspark: Stadspark, park voor de stad”. Eerst moet het plan nog door de Gemeenteraad goedgekeurd worden.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Like Stadspark Cinema op Facebook.